Authentic Movement

Dans- en bewegingstherapie als vorm van behandeling

Authentic Movement is een vorm van dans- en bewegingstherapie, die zijn wortels heeft in de dieptepsychologie van Jung en grotendeels ontwikkeld is door Mary Stark Whitehouse, Janet Adler en Joan Chodorow. Het is een vorm van actieve verbeelding (active imagination) waarin aandacht wordt besteed aan het somatische onbewuste zoals dat ervaren en uitgedrukt wordt op lichamelijk niveau.

Movers hebben hun ogen gesloten om zich te richten op hun innerlijke beweging. Dit wordt gedaan in een van te voren afgesproken tijd met één of meer getuigen/witness(es) en bewegers/mover(s). Na afloop is er de gelegenheid om te praten over je ervaring als mover en als witness op een gestructureerde manier die veiligheid geeft. Authentic Movement bevordert de integratie van gevoel, emotie en beelden binnen jezelf.

Movers hebben hun ogen gesloten en richten hun aandacht op hun innerlijke beweging (lichamelijke sensaties, bewegingsimpulsen, emoties en/of beelden). In een houding van nieuwsgierigheid en open aandacht, bereidt om te ‘luisteren’ naar wat aanwezig is, laat de mover zich leiden door wat spontaan ontstaat.

Door ‘sensitive tracking’ omvat de therapeut/getuige de ervaring van de mover, zodat de mover kan afdalen naar halfbewuste/onbewuste gebieden in zichzelf. Voorheen onbewuste beelden en energiekwaliteiten kunnen zo aan de oppervlakte komen en gezien worden.

Movers kunnen alleen of in contact met andere movers bewegen en een mover kan geluid toevoegen. De mover beschrijft na afloop van de beweging, de fysieke, emotionele en beeldende elementen van zijn of haar reis en de getuige reageert zonder oordeel of interpretatie vanuit de tegenwoordige tijd met ‘ik zie je….’

Als danser en choreograaf genereerde ik altijd al nieuw bewegingsmateriaal door mijn aandacht naar binnen te richten en me te laten bewegen door innerlijke drijfveren, sensaties, associaties, beelden etc. Ik was mijn eigen ‘inner witness’ en wist niet dat ik Authentic Movement. deed. Later leerde ik AM kennen als een aparte discipline en practice. Het voelde heel vertrouwd en ik was direct gefascineerd.
Ik beoefen intensief Authentic Movement sinds 1998 en ben gecertificeerd voor de studie en beoefening van Authentic Movement door Tina Stromsted, Ph.D. Sinds 2004 ben ik lid van de Authentic Movement peer group in Amsterdam en sinds 2008 deelnemer aan de jaarlijkse International Peer Gathering of Authentic Movement Practitioners in Europa. Ik geef incidenteel AM workshops ook in relatie tot andere therapievormen en gebruikt AM in individuele therapie in mijn eigen praktijkruimte of in een dansstudio in de buurt.

Ben je geïnteresseerd in mijn benadering van Authentic Movement? Maak gerust een afspraak om samen te onderzoeken of deze therapie iets voor je kan betekenen.

Afspraak maken