Psychomotorische therapie

Wat is psychomotorische therapie?

Psychomotorische therapie is een behandelmethode voor mensen met psychische klachten en problemen. Klachten zoals somberheid, angsten, prikkelbaarheid, onzekerheid tegenover anderen, spanningen, eet- problemen of burn-out hebben ook een lichamelijke kant.

Daarom richt een psychomotorisch therapeut zich speciaal op wat je lichaam aangeeft: lichamelijke spanningen, lichaamstaal, lichaamshouding, je manier van bewegen, ademhaling en lichaamsbeleving.

Henk: onverwacht boos

Henk (31) heeft last van onvoorspelbare woede- aanvallen. De psychomotorisch therapeut vraagt hem met welke fysieke sensaties de woede gepaard gaat. Henk heeft echter nooit geleerd om aandacht te besteden aan de signalen van zijn lichaam. De therapeut laat Henk boksen tegen een bokszak en leert hem welke lichaamssignalen te maken hebben met opkomende spanning en woede. Vervolgens leert Henk hoe hij een woedeaanval kan voorkomen.

Hoe werkt een psychomotorisch therapeut?

Tijdens een intake onderzoekt een psychomotorisch therapeut de aard en oorzaak van uw klachten. Aan de hand van de diagnose en uw hulpvraag wordt een behandelplan gemaakt. Een psychomotorisch therapeut hanteert een ervaringsgerichte werkwijze en maakt gebruik van bewegingsvormen en lichaamsgerichte technieken.

Al doende leert u lichaamssignalen, gevoelens en gedragspatronen te herkennen en te begrijpen en uw klachten en problemen anders te benaderen.

Marina: gevoelig voor stress

Marina (23) kan psychotisch worden als zij te veel stress heeft. Ze volgt een training stressmanagement. Met behulp van lichaamsgerichte oefeningen, ervaart ze welke fysieke signalen op spanning duiden. Daarnaast leert ze vaardigheden om spanning te verminderen. Ze leert dat ‘nee zeggen’ pas echt werkt als ze dat ook met haar houding uitstraalt.

Wat is het doel van psychomotorische therapie?

Het doel van PMT is het verminderen of wegnemen van klachten. Dit bereikt u door probleemsituaties anders te benaderen en/of door acceptatie van beperkingen. Soms wordt aandacht besteed aan gebeurtenissen uit het verleden.

PMT kan ook gericht zijn op actuele situaties en daarmee verbonden gedragspatronen of conflicten. Psychomotorische therapie wordt gegeven aan individuele cliënten, echtparen, gezinnen of in een groep. PMT is er voor ouderen, volwassenen, jongeren en kinderen.

Karel: onzeker in bewegen

Karel (12) gaat niet graag naar school en heeft geen aansluiting bij leeftijdgenoten. Die vinden hem vreemd. In de psychomotorische therapie blijkt dat zijn bewegen weinig spontaan is. Dat maakt hem onzeker. Door speelse bewegings- opdrachten en lichaamsgerichte oefeningen wordt Karel meer vertrouwd met zijn lichaam, en durft hij aansluiting te zoeken bij zijn klasgenoten.

Spreekt psychomotorische therapie je aan? Maak gerust een afspraak om samen te onderzoeken of deze therapie iets voor je kan betekenen.

Afspraak maken